Sākums>Aktualitātes

Aktualitātes

Mājokļa apkurē izmantotās elektroenerģijas sadārdzinājuma kompensācijai saņemti 256 tūkstoši pieteikumu – lielākā daļa portālā www.epakalpojumi.lv

Ceturtdiena 22.06.2023

Par apkures vajadzībām iegādātajām granulām, skaidu briketēm, malku, izmantoto elektroenerģiju un dīzeļdegvielas vai sašķidrinātās naftas gāzes kurināmo, klāt iesniedzot maksājumu apliecinošu dokumentu un noteiktā periodā arī par izmantoto malku, ja nav čeka, mājokļa apkurē izmantotās elektroenerģijas sadārdzinājuma kompensācijai mājsaimniecības no valsts saņēmušas 15,86 miljonus eiro. Kopš 2022. gada oktobra energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma atbalstam no mājsaimniecībām pavisam saņemti 256 tūkstoši pieteikumi – klātienē pašvaldībā iesniegti 119 tūkstoši, bet 137 tūkstoši reģistrēti portālā www.epakalpojumi.lv, informē SIA “ZZ Dats” direktors un portāla izstrādātājs Edžus Žeiris.

“Vairāk nekā pusgada laikā pārliecinājāmies, ka iedzīvotāju digitālās prasmes pieaug un pozitīvi vērtējams, ka palielinās to skaits, kuri sekmīgi sev nepieciešamo spēj noformēt internetā, līdz ar ko šāda veida pakalpojumu skaits drīzumā varēs kļūt vēl plašāks. Viens no digitālo pakalpojumu ieviešanas mērķiem arī ir atslogot klātienē sniedzamos pakalpojumus, taupot tam nepieciešamos pašvaldību un valsts resursus. Mājsaimniecības aktīvi ir izmantojušas iespēju reģistrēties energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma atbalstam, liela aktivitāte bija vērojama jau kopš pirmās reģistrācijas dienas, populārākais atbalsta veids izrādījās vienreizējs atbalsta maksājums 60 eiro apmērā par apkurē izmantoto malku, ja nav čeka – pieteikumu skaita ziņā šis atbalsta veids popularitātes ziņā palika nemainīgs,” norāda SIA “ZZ Dats” direktors un www.epakalpojumi.lv izstrādātājs Edžus Žeiris.

Visvairāk mājokļa apkurē izmantotās elektroenerģijas sadārdzinājuma kompensācijai iesniegumu saņemts Rīgā – 15 977, Rēzeknes novadā – 10 274 un Tukuma novadā – 9 899. Savukārt portālā www.epakalpojumi.lv aktīvākie atbalsta reģistrētāji bijuši no Mārupes, Ropažu, Olaines, Salaspils, Ādažu, Alūksnes un Liepājas pašvaldībām.

Analizējot datus, SIA “ZZ Dats” speciālisti secinājuši, ka populārākā atbalsta veida - vienreizējs maksājums 60 eiro apmērā par apkurē izmantoto malku, ja nav čeka - iesniegumu skaits bijis 86.8% jeb 222 tūkstoši no visiem pieteikumiem. Pārējā kurināmā atbalstam vajadzēja iesniegt arī maksājumu apliecinošu dokumentu, tādējādi par granulu, skaidu brikešu iegādi pieteikumu skaits no visiem bija 6.6% jeb 17 tūkstoši, apkurei izmantoto elektrību 5% jeb 12 tūkstoši pieteikumu. Savukārt no mājsaimniecībām, kas iegādājās malku ar čeku bijuši tikai 0.7% jeb saņemti 1913 pieteikumi no visiem. Vismazāk pieteikumu bijis no mājsaimniecībām, kas apkurei izmanto dīzeļdegvielu – 0.4% jeb 1126 un par apkurē izmantoto gāzi – 0.4% jeb 903.

Lai pieteiktos energoresursu atbalstam par apkurē izmantoto elektrību un dīzeļdegvielas vai sašķidrinātās naftas gāzes kurināmo, mājsaimniecībām bija jāaizpilda pašvaldībai adresēts pieteikums. To varēja paveikt attālināti portālā www.epakalpojumi.lv vai klātienē pašvaldībā, kuras teritorijā atrodas mājoklis.

Tika pieņemts, ka mājsaimniecībai gadā vidēji nepieciešama viena tonna sašķidrinātās naftas gāzes, tāpēc valsts atbalsts noteikts 50% apmērā līdz 1000 kilogramiem sašķidrinātās naftas gāzes izmaksām par cenu, kas pārsniedz 0,91 eiro par kilogramu, bet ne vairāk kā 1,29 eiro par kilogramu bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).
Dati par atbalsta pasākumiem mājsaimniecībām apkopoti 2023. gada 9. jūnijā par periodu no 2022. gada 1. oktobra.
Maijs bija pēdējais mēnesis, kad iedzīvotāji, pievienojot darījuma apliecinošus dokumentus, vēl varēja iesniegt pieteikumus mājokļa apkurē izmantotās elektroenerģijas, dīzeļdegvielas vai sašķidrinātās naftas gāzes kurināmo sadārdzinājuma kompensācijai. Mājsaimniecības atbalstam par apkures vajadzībām iegādātajām granulām, skaidu briketēm, malku, klāt iesniedzot maksājumu apliecinošu dokumentu, varēja pieteikties līdz 2023. gada 30. aprīlim, bet par malku bez čeka līdz 2022. gada 30. novembrim.

Plašāka informācija par to, kas ir energoresursu atbalsts, pieejama šeit: https://www.epakalpojumi.lv/Services/ERA/Info.aspx

Atpakaļ uz sarakstu